Color Management
Kort sagt handler det om at sikre en korrekt farvegengivelse på skærme, printere og i tryk i forhold til CMYK- og RGB-farvekoderne.
Dermed slipper du for irriterende problemer med f.eks. printudgaver, der ikke farvemæssigt matcher det flotte billede, du ser på skærmen.
Årsagen til problemet er typisk, at hverken skærme eller printere er indstillet helt korrekt.
Med Color Management gennemfører jeg en kalibrering af computere og printer. Det sker ved hjælp af et såkaldt ”Pro Spektrofotometer” og tilhørende software. Udstyret korrigerer de farveafvigelser, der vil være ved enhver maskine, og opretter derefter en ICC-profil, der sikrer en korrekt farvegengivelse.
ICC-profiler styrer efterfølgende kommunikationen mellem computere og printer og fjerner enhver risiko for farvemæssig afvigelse.
Første skridt i Color Management er at sikre, at det billede, der vises på skærmen, er korrekt i forhold til lys, farvemætning og nuancer. Derefter gennemføres en tilsvarende analyse og kalibrering af printeren. Det sker på baggrund af et testark med 900 farver placeret i et koordinatsystem, der gør det muligt at registrere den mindste afvigelse fra de fastsatte farvenormer.
En kalibrering af kameraer hører hjemme i et gennemført Color Management-system. Muligheden er naturligvis mindre interessant for virksomheder, der ikke selv benytter kameraer i professionelt øjemed, men har til gengæld stor betydning for mig og andre fotografer.
Alle mine kameraer er kalibrerede og udstyret med ICC-profil i dag for at sikre en optimal korrekt farvegengivelse fra første færd. Især de lyse nuancer i billederne – hudfarve, grå nuancer og himmel – falder straks på plads, og jeg skal efterfølgende bruge mindre tid på Photoshop og billedredigering.